Sağlıklı bir uykuyla enerji depolayın
Enerjik hissetmenin en iyi yolu iyi dinlenmiş olmaktır. Uyku kalitenizi arttıracak önerilerinden oluşan blog yazımızı okumak için
QR KODU OKUTUN!
Günlük uyku ihtiyacının yeterli miktarda karşılanmış olmasının gün içindeki performansımıza olan etkisi tartışılmaz. Peki kaliteli bir uyku için neler yapılabilir?
Her gün aynı saatte yatın, aynı saatte kalkın
İyi bir uyku düzenini oturtmanın ilk adımı, düzen ile başlar. Bunun için en önemlisi kalkma saatinizi alışkanlığa dönüştürmek. Her gün aynı saatte kalkarsanız, günün sonunda da aynı saatlerde uykunuz gelmeye başlar.
Odanızı mümkün olduğunca karartın
Yapay ışıklar beynin dengesini bozarak gece ve gündüz kavramlarını karıştırmasına neden olur. Ve bu karışıklık da iyi bir uykuyu engeller.
Ayrıca melatonin hormonu, vücudunuzun biyoritminin düzenlenmesinde büyük önem taşır. Ve bu hormonun salgılanması için de karanlık bir ortamın sağlanması gerekir.
Melatonin salgılanmasını olumsuz etkileyen bir diğer etken de elektronik cihazların ekranından gelen mavi ışık. Uyumadan en az bir saat önce elektronik cihaz kullanmayı bırakın.
Uyuduğunuz ortamı serin tutun
Serin bir ortamda uyumak size sağlıklı bir uyku ve daha iyi bir şekilde uyanma fırsatı yaratır. Yapılan araştırmalarda dinlendirici bir uyku için bedenimizin sıcaklığının normalden 1 derece daha düşük olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla yattığınız odanın ideal sıcaklığı 18 derece civarında.
Yatağınızı sadece uyku için kullanın
Yatağınızda uyumak dışında başka bir faaliyette bulunmamamız beyninizin burayı uykuyla bağdaştırmasına ve bu da uyku kalitenizin artmasına yol açar. Mesela kitap okuyun, televizyon izleyin, internette gezinin ama bu işleri yatağınızda yapmayın.
Uykuya dalmak için geçirdiğiniz süre 20 dakikayı aşıyorsa, uykunuz gelene kadar başka bir odada başka bir şeylerle uğraşabilirsiniz.
Kahve gibi uyarıcıları azaltın
Hepimizin bildiği gibi kafein bir uyarıcı olduğu için uyku süremizi kısaltır ve uykuya geçişimizi zorlaştırır. Yapılan araştırmalar, kahvenin içinde yer alan kafeinin 12 saat boyunca vücudumuzdan atılmadığını söylüyor. Bu nedenle siz her ne kadar uykudan birkaç saat önce kahve içmediğinizi düşünseniz de daha erken saatlerde tükettiğiniz kahveden gelen kafein vücudunuzda aktif kalmayı sürdürüyor.
En Fazla Yorumlananlar