Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarını giderek önem kazanıyor. Var olan kaynakların tekrar tekrar üretimiyle ortaya çıkan yenilenebilir enerji, aynı zamanda sürdürülebilir olması sebebiyle insanoğlunun hayatta kalma mücadelesinde ciddi etkiler yaratıyor. Son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız güneş enerjisinden elektrik üretimi de yenilenebilir enerji kaynakları arasında hızla zirveye yükseliyor.
Güneş enerjisinin dönüştürülmesi
Nasıl oluyor da güneş enerjisinden elektrik üretilebiliyor ve bu uygulama hem daha ekonomik hem çevreci oluyor? Cevabı aslında çok basit. Fotovoltaik adı verilen paneller sayesinde güneş ışınları elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Bu paneller, yüzde 15 ile 20 arasında verim göstermekle birlikte bu oranın artması için gerekli çalışmalar giderek hız kazanıyor. Bu paneller, yeterli ve uygun ortam olduğunda nominal güçlerini üretebiliyor. Güneş ışınlarının yeteri kadar dik gelmemesi, havanın çok sıcak ya da çok soğuk olması sebebiyle veriminde düşüş görülen panellerin, temizliğine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü panel camı kirli olduğu zaman da panelin veriminde düşüş görülebiliyor. Bu verimin düşmesini engellemenin bir yolu da hesaplanan güç değerinden biraz yüksek değerde panel kullanmak olabilir. O zaman engellenemeyen şartlarla durum arasında bir denge oluşturulabilir.
Üretilen elektrik enerjisi ise akülerde depolanıyor. Güneşin yeteri kadar ısıtmadığı günlerde kullanabilmek için depolanan bu enerji için en önemli kısım önceden planlama yapmak. Çünkü önceden hesaplanan tahmini güneşsiz günler için bir o kadar enerji depolamak gerekiyor. Bu sebeple güneş enerjisinden elektrik üretilmesinde aküler, maliyet kısmının en büyük oranını oluşturuyor.
Kullanım alanları
Güneş enerjisinden üretilen bu elektriğin, yenilenebilir ve çevreci olması sebebiyle kullanım alanları giderek artıyor. Peki, gündelik hayatımızın hangi alanlarında bu enerjiye rastlayabiliriz?
Bilinen en yaygın kullanımı, binaların ısıtılmasında kullanılması. Kalorifer suyu ısıtma ve kazan ön ısıtma olarak tercih edilebilen bu teknikler sayesinde fosil yakıtların kullanımının önüne geçebiliyor ve çevre kirliliğinin azalmasına katkıda bulunabiliyoruz.
Aynı zamanda çatı uygulamaları ile kendi elektriğimizi üretmemiz mümkün. Böylelikle çevreye bir katkıda bulunabiliyoruz.
Son zamanlarda yapılan girişimlerde sık rastladığımız bir diğer kullanım alanı ise güneş enerjisinin yemek pişirmeye olan katkısı. Yemek pişirebilmek için üretilen cihazlarda güneş enerjisi hedef alınıyor ve gayet başarılı sonuçlarla karşılaşıyoruz.
Sözün özü; doğadan daha fazla faydalanabilmek için tüm yenilebilir enerji kaynakları aslında bizim hayal gücümüzle eşgüdümlü olarak ilerliyor. Önemli olan onu nasıl şekillendireceğimizin bir yolunu bulabilmek… Güneş enerjisinin kullanım şekli de bunun en güzel örneği sayılabilir.
En Fazla Yorumlananlar