Termodinamiğin birinci kuralı neydi? “Enerji yoktan var edilemez; var olan enerji de yok edilemez.” Tabii ki bu kural, tüm işlerimizi gerçekleştirirken kullandığımız en önemli makinemiz için de geçerli. Evet, vücudumuz! İhtiyacınız olan enerjiyi hızlı ve sağlıklı şekilde alabilmeniz için, Anadolu’nun saklı kalmış pratik tariflerinden birkaçını bir araya getirdik. Şimdiden afiyet olsun!
İncir Uyutması
Afyon ve çevresinde bilinse de ülkemizin genelinde az tanınan lezzetlerinden biri olan incir uyutması, sadece 3 malzeme ile hazırlayabileceğiniz çok pratik bir tatlı. Üstelik şeker içermemesi ve tatlılığını sadece incirden alması, sağlıklı ve hafif bir enerji kaynağı olarak cazibesini artırıyor.
Malzemeler:
500 ml süt (inek ya da keçi)
150 gr kuru incir
5 ceviz (kırılmış ve iri dövülmüş)
Hazırlanışı:
Kuru incirleri yıkayın, birkaç dakika suda bekletin ve küçük küçük doğrayın. Sütü yoğurt mayalama sıcaklığına kadar (yaklaşık 45 santigrad derece) ısıtın. Sütü ve incirleri, incirler tamamen parçalanana kadar birlikte rondodan geçirin. Tatlıyı kaplara paylaştırın ve üzerlerini streç film ile kapatıp 3 saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. Üzerine ceviz serperek soğuk şekilde servis edin.
Kaşık Dökmesi
Sabahları kahvaltılarınıza renk ve lezzet katacak yeni alternatifler arıyorsanız size iyi bir haberimiz var; kaşık dökmesi kahvaltılarınızın yeni gözdesi olmaya aday, oldukça pratik bir hamur işi. Krep ve pancake’e benzemesine karşın Alanya ve çevresine özgü bir tarif olan kaşık dökmesini ister peynirle ister reçelle, istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı un
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı:
Yoğurt, yumurta ve sıvı yağı derin bir kaba alıp iyice karıştırın. Üzerine kabartma tozu, tuz ve un ekleyerek karıştırmaya devam edin. Un miktarının az gelmesi durumunda (hamurun kıvamı cıvık olursa) yarım bardak daha un ekleyin ve hamurun kıvamını ayarlayın. Hamur hazır olduğunda çok az yağlanmış yapışmaz tavaya hamurdan birer kaşık dökün ve iki yüzünü de orta ateşte pişirin. Pişen hamurları sıcak olarak servis edin.
Erik hoşafı
Anadolu’nun en eski lezzetlerinden biri de tabii ki hoşaf. Biz birinin tarifini versek de aslında pek çok meyve ile yapabileceğiniz farklı farklı hoşaflar, yaklaşan sıcak havalarda serinlemek için birebir!
Malzemeler:
1,5 litre su
8 yemek kaşığı şeker
1 kg kırmızı erik
Karanfil ve çubuk tarçın
Hazırlanışı:
Önden yıkadığınız erikleri ikiye bölün, çekirdekli ya da çekirdeksiz olarak bir tencereye alın. Üzerine su ekleyerek kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra şekeri ekleyip erikler yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Ocaktan aldığınız hoşafa karanfil ve tarçın ekleyip soğumaya bırakın, oda sıcaklığına geldikten sonra soğutarak servis edebilirsiniz.
Tam Buğday Unlu Ekmek
Sofraların olmazsa olmazı ekmeklerinizi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Üstelik aynı tarif ile, sadece kullandığınız unu değiştirerek farklı farklı ekmekler deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
1 paket kuru maya
3 çay kaşığı tuz
2 su bardağı ılık su
600 gr tam buğday unu
Hazırlanışı:
Bir kaba maya, tuz ve suyu koyup karıştırın. Karışımın içine unu eleyerek koyun ve hamur olana kadar yoğurun. İyice yoğurduktan sonra hamurun üstünü kapatıp 1 saat mayalandırın. Mayalanan hamuru tekrar yoğurup havasını alın ve tepsiye koyun. Üstünü örtüp yarım saat bekleyin. Hamurun üzerini biraz ıslatıp, önceden ısıtılmış 230 derece fırına yerleştirin. Üstü ve altı kızarana kadar, yaklaşık 30 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis edin.
En Fazla Yorumlananlar