Yaşamın sürdürülebilirliğine katkıda bulunmanın ve gelecek nesillere enerji tasarrufu bilinci aşılamanın önemini artık hepimiz biliyoruz. Enerjiyi hem tasarruflu hem de verimli kullanmanın birçok yolu var. Bu yazıda size altın kurallardan bahsetmeyeceğiz. Enerji ile ilgili bilmeniz gereken temel konu öncelikle davranışlarınızı değiştirmekten geçer. Birkaç önemli konuyu bilir ve alışkanlık haline getirirseniz verimli bir şekilde enerji tüketerek tasarruf da yapabilirsiniz. Burada enerji literatürünü, en azından kullandığınız kadarını, bilmek altın anahtar değerinde.
Vaktimizin büyük çoğu evimizde geçer, kullandığımız cihazları tanımak, tükettikleri enerjiyle ilgili bilgi sahibi olmak işimizi kolaylaştırır. Enerjiyi verimli kullanmanızı sağlayacak cihazlara sahip olmak size elbette enerji tasarrufu sağlar. Ancak ihtiyacınız olmadığı halde mevcut buzdolabınızı A+++ bir modelle değiştirmek, elde edeceğiniz tasarrufun maddi getirisini planladığınız gibi gerçekleştirmeyebilir de. Cihazın yenisini almak için harcadığınız paranın size tasarruf olarak dönüşü uzun yıllara yayılabilir. Böyle durumlarda mevcut cihazlarımızı ihtiyacımız kadar kullanmak daha makul bir çözümdür. Nihai çözüm ise yine ihtiyacınız kadar kullanmaktır.
Evlerimizde tükettiğimiz enerjiyi tasarruflu kullanmak için birçok yol bulunur.
Elektronik cihazlarınızı bekleme durumunda bıraktığınız her an enerji harcamaya devam eder. İlk bakışta çok küçük gibi görünen bu tüketimin size getireceği yıllık maliyet azımsanmayacak kadar fazladır. Televizyonunuz, elektronik diş fırçanız ve günlük olarak kullandığınız bir sürü cihaz bu kapsama girer. En basiti belki de kapatmaya üşendiğiniz cihazlar için cebinizden, daha iyi yerlere ikame edebileceğiniz, yüklüce bir miktar para harcadığınızı bilmektir.
İşe; oyun konsolları, televizyon, su ısıtıcı, kahve makinesi gibi her an kullanmadığınız cihazları kapatmayı alışkanlık haline getirmekle başlayabilirsiniz. Siz ve aile fertleriniz, günlük yaşamda bunları unutabilme ihtimalinize karşı, kendinize hatırlatacak yönetmeler bulmalısınız. Gece uyumadan elektrik harcayan tüm cihazları kapatmayı bir oyun haline dönüştürebilir, benzer yöntemleri de küçük hatırlatmalarla destekleyerek, bu alışkanlığı benimsetmeyi deneyebilirsiniz.
Enerji okuryazarlığının bu noktada altın anahtar olduğundan başta bahsetmiştik. Elektronik eşyalarınızı bol artılı yenileriyle değiştirmeniz “verimlilik”, ihtiyacınızdan fazlasını kullanmamak “tasarruftur”. Evinizdeki aydınlatmaları düşünün, eskileri LED ampullerle değiştirmeniz verimli kullanmak iken, kullanmadığınızda söndürmek tasarruftur.
Kullandığımız birçok elektrikli cihaz tam kapasite çalıştırılmak üzere programlanmıştır. Örneğin çamaşır/bulaşık makinenizi tam doldurmadan çalıştırırsanız aslında daha fazla enerji harcayacaksınız demektir. Verimli kullanmak için tam kapasite doldurmanız gerekir. Bu sayede hem en yüksek verim alır hem de tasarruf sağlarsınız.
Enerji okur-yazarlığı konusunda bilgi sahibi olmanız enerjiye karşı bugüne dek geliştirdiğiniz yanlış düşünce kalıplarınızı değiştirmenize yardımcı olabilir. Zamana yayılan bu davranış değişiklikleri daha az enerji tüketmenizi beraberinde de cebinizden daha az para harcamanızı sağlayacaktır.
Bilmek, ateşi ve dolayısı ile enerjiyi kullanmayı öğrenen atalarımızdan beri en büyük gücümüze dönüşmüştür. En ufak bilgi çağlar boyunca bir kıvılcım gibi yayılmış, bizi hep bir adım öteye götüren anahtarın kendisi olmuştur.
En Fazla Yorumlananlar